Op 2 oktober 2024 lag het Paaseiland pal op het pad van een ringvormige zonsverduistering.
Een goeie reden om met 24 astroreizigers naar dit tot de verbeelding sprekende eiland te reizen, 14 jaar na ons eerste bezoek (toen naar aanleiding van een totale zonsverduistering).
Vooraleer we richting Rapa Nui vlogen, maakten we een rondreis door Colombia.
De reisroute
Colombia
Colombia als reisbestemming kiezen, leidt al wel eens tot wenkbrauw-gefrons. Pablo Escobar, FARC, drugs, ontvoeringen,... het land zit opgezadeld met een beladen reputatie. Echter, sinds een tiental jaren is de situatie positief geëvolueerd, waardoor Colombia zijn enorm toeristisch potentieel gestaag begint te ontsluiten.
Een paar impressies van een 8-daagse verkenning...
Bogota
Twee absolute "must see's" in de Colombiaanse hoofdstad is het Museo del Oro (goudmuseum) en het Botero-museum.
Koffieregio
De Zona Cafetera ofte Koffieregio heeft veel meer te bieden dan koffie alleen. De landschappen in de vruchtbare valleien zijn adembenemend. Het is ook de plaats waar de hoogste palmbomen ter wereld groeien: de waspalm - Cerxylon quindiuense - kan tot 60 meter hoog worden!
Het aanbod aan exotische fruitsoorten is overweldigend...
Natuurlijk hoort er ook een bezoek aan een koffieplantage bij!
Cartagena
Gelegen aan de Caraïbische kust is dit een heel ander stukje Colombia: Cartagena - voluit: Cartagena de Indias en vernoemd naar de Spaanse stad Cartagena, wordt wel eens beschouwd als de mooiste stad van Colombia.
Fotogalerij Colombia
Rapa Nui
Van Bogota vliegen we naar Santiago, de hoofdstad van Chili. Een vlucht van 6 uur. Na een korte nachtrust vliegen we de volgende ochtend nog eens 5 uur verder naar het Paaseiland. It's a long way... to Hanga Roa...
Je zou verwachten dat er op zo'n klein en afgelegen eiland slechts een bescheiden luchthaven is. Dat is deels waar. De luchthaventerminal is niet veel meer dan een in typische Rapa Nui-boothuis-stijl gebouwde barak. De landingsbaan daarentegen heeft een lengte van maar liefst 3,3 km! Dat komt omdat deze luchthaven fungeerde als noodlandingsbaan voor de Space Shuttle! Er is nooit van deze uitwijkmogelijkheid gebruik moeten gemaakt worden, maar bij elke Space Shuttlevlucht was er wel een NASA-ploeg aanwezig voor het geval dat...
Het prachtige Nayara Hangaroa resort wordt onze uitvalsbasis voor de komende 4 dagen. Dat is een schot in de roos! Schitterend gelegen met zicht op de eindeloze oceaan, smaakvol gedecoreerde ruime kamers, gastronomische maaltijden en perfect georganiseerde excursies. In een all-inclusive formule. Wat een privilege om hier te mogen verblijven! Dat was niet zo vanzelfsprekend, want zonsverduisteringen zorgen steeds voor een rush op accommodaties. Zeker op afgelegen plaatsen, waar hotelcapaciteit beperkt is. We hadden onze reservatie voor dit hotel dan ook al eind 2020 vastgelegd...
Een luxe-verblijf is uiteraard niet de hoofdreden van een bezoek aan het Paaseiland. We willen zoveel mogelijk zien en leren over deze unieke plek. En daar beginnen we al meteen na aankomst mee!
Onze eerste excursie brengt ons naar Ahu Tahai, net buiten Hanga Roa, voor een fotogenieke zonsondergang. Dat is althans het plan. Maar het wisselvallige weer - kenmerkend voor het Paaseiland - beslist er anders over. De eerste moai's die we te zien krijgen, begroeten ons met een ferme plensbui.
De volgende dag biedt zich zonniger aan. Het wordt een dag vol hoogtepunten!
We starten de dag bij Ahu Te Pitu Kura, ofte de navel van de wereld! De magische (magnetische) stenen aanraken mag niet meer (bij ons vorig bezoek in 20210 was dat nog geen probleem...) maar dat neemt de magie van deze plaats niet weg ;)
Daarna bezoeken we het strand van Anakena, waar volgens de overlevering de eerste koning, Hotu Matu'a, aan land kwam. De ahu en de moai hier (Ahu Nau Nau) behoren beslist tot de meest indrukwekkende van het eiland!
Na de middag staan 2 andere toppers op het programma. We starten bij Ahu Tongariki, de grootste ahu op het eiland. Zoals alle andere moai werden deze beelden omvergeworpen tijdens de burgeroorlogen op het eiland, en in 1960 werden ze bovendien landinwaarts geworpen door de tsunami, veroorzaakt door de krachtigste aardbeving in historische tijden voor de kust van Chili.
In de jaren '90 werd de site gerestaureerd en nu prijken hier 15 moai, met de schuimende oceaan en een uitgedoofde vulkaan als achtergrond
Als laatste site vandaag bezoeken we Rano Raraku, de uitgedoofde vulkaan en tevens de groeve waaruit de moai uitgehouwen werden. Honderden onafgewerkte of verlaten moai zitten hier nog steeds "in situ".
Vanaf Rano Raraku genieten we tevens van een prachtig uitzicht op Ahu Tongariki.
2 oktober 2024 - E-day!
Op deze eclipsdag zijn we vroeg uit de veren en keren terug naar Ahu Tongariki, waar we de hoofdrolspeler voor vandaag uit de zee zien opkomen achter de grootste ahu van Rapa Nui!
Na de onvergetelijke zonsopkomst-ervaring en een uitgebreid ontbijt vertrekken we tijdig naar de eclipslocatie.
Daar worden we getrakteerd op een smakelijke barbecue. De zon schijnt uitbundig en we kunnen de hele eclips prachtig volgen, van eerste tot vierde contact, ondanks de paar wolkenvelden die af en toe voorbijgedreven komen.
Ringvormige eclips 2 oktober 2024, Rapa Nui: een geslaagde astroreis-missie!
De eclips in beeld: mooie reeks van Rudi Knops
Na de eclips...
Er is, naast de eclips, nog een boeiend hemelverschijnsel te zien... In de vroege ochtend van 3 oktober staat een groepje die hards extra vroeg op om komeet Tsuchinshan/ATLAS te spotten in de ochtendschemering. Met succes, ondanks de wolkenvelden laag boven de horizon....
De voormiddag-uitstap van 3 oktober brengt ons naar Puna Pau, een kleine uitgedoofde vulkaan met specifieke rode tufsteen. van deze steen werden de "pukao" of hoofddeksels van de moai vervaardigd.
Volgende halte is Ahu Akivi. Dit platform is uniek omdat het de enige ahu is waar de moai met hun gezicht naar de zee gericht staan. Alle andere moai kijken landinwaarts. Uiteraard zijn er vele theorieën om deze afwijkende oriëntatie te verklaren. Er zijn er die een astronomische verklaring zoeken en andere verhalen de legende als zouden de 7 beelden wachters zijn, die op uitkijk staan naar de komst van de eerste koning Hotu Matu.
Niet ver van Ahu Akivi (niets is ver op Paaseiland, want het is een ontzettend klein eiland...) maken we een wandeling naar een lavatunnel: Ana te Pahu is de grootste en langste lavatunnel van het Paaseiland. De totale lengte bedraagt maar liefst 7 kilometer! We bezoeken slechts een klein gedeelte ervan, want niet de hele tunnel is toegankelijk, tenzij je een speleoloog bent.
De laatste excursie brengt ons naar Rano Kau: de grootste en spectaculairste uitgedoofde vulkaankrater van het Paaseiland. Daar maken we ook kennis met het ceremoniële dorp Orongo en de Tangata Manu ofte de Vogelman-cultus.
Het wordt tijd om afscheid te nemen van Rapa Nui en de lange reis huiswaarts aan te vatten.
Hoe kunnen we dat beter doen dan met een laatste wandelingetje door Hanga Roa, waar we nog even socializen met de lokale zeeschildpaddenpopulatie.